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metadata.dc.type: Trabalho de Conclusão de Curso - Artigo
Title: Percepção das condições higiênico-sanitárias e físicoestruturais da área de manipulação de proteínas de origem animal in natura, em um mercado público do município de Coari- AM
metadata.dc.creator: Parente, Suzimar Guimarães
metadata.dc.contributor.advisor1: Figueira, Luciene Peres
metadata.dc.contributor.referee1: Conceição, Naiane Silva da
metadata.dc.contributor.referee2: Vieira, Regina Coeli da Silva
metadata.dc.contributor.referee3: Grijó, Edilene Lima
metadata.dc.description.resumo: Dados da OMS comprovam que as doenças de origem alimentar são consideradas o maior problema de saúde pública em todo o mundo e os manipuladores referenciados como os principais veículos de contaminação, pois sua participação chega a atingir até 26% das fontes contaminantes (LUNDGREN, et al., 2009). Dessa forma, este trabalho teve como objetivo analisar as condições higiênico-sanitárias e físico-estruturais da área de manipulação de proteínas de origem animal in natura, em um mercado público do município de Coari-AM. Foram analisadas as condições higiênicas e estrutura física por meio de um estudo de campo de caráter descritivo observatório, utilizado, como instrumento, um Check List elaborado segundo a RDC nº 275/2002. A área de manipulação e comercialização das proteínas de origem animal in natura no mercado não está em conformidade com a resolução, pois em toda a investigação apresentou-se diversas irregularidades. Sabe-se, no entanto, que é de fundamental importância garantir à qualidade das proteínas a conformidade à legislação vigente no que diz respeito à manipulação correta dos alimentos. Com isso, os produtos comercializados não se tornarão fontes de infecções transmitidas por alimentos mal manipulado e/ou comercializado. Ademais, observou-se que no mercado pesquisado existe a necessidade de políticas públicas voltadas à questão de saúde, a fim de melhorar as condições higiênico-sanitárias e físico-estruturais do local pesquisado.
Abstract: Data of OMS show that foodborne diseases are assessed as the biggest public health problem worldwide and the handlers referred to as the main contamination vehicles, as their participation reaches up to 26% of the contaminating sources (LUNDGREN, et al., 2009). Thus, this work aimed to analyze the hygienic-sanitary and physical-variable conditions in the area of manipulation of proteins of animal origin in natura, in a public market in the municipality of Coari-AM. They were analyzed as hygienic conditions and physical structure through a descriptive observatory field study, used as a tool, a Checklist prepared according to RDC nº 275/2002. An area of manipulation and commercialization of animal proteins in natura on the market is not in compliance with the resolution, as throughout the investigation there were several irregularities. It is known, however, that it is of fundamental importance to guarantee the quality of proteins in compliance with current legislation with regard to the correct handling of food. As a result, commercialized products will not become sources of infections transmitted by poorly handled and / or commercialized foods. In addition, it was observed that in the market researched there is a need for public policies aimed at health issues, in order for hygienic-sanitary and physical conditions to alter the researched location.
Keywords: Proteínas
Condições higiênico-sanitárias
Condições físico-estruturais
Manipulação
metadata.dc.subject.cnpq: CIÊNCIAS DA SAÚDE: NUTRIÇÃO
metadata.dc.language: por
metadata.dc.publisher.country: Brasil
metadata.dc.publisher.department: ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari)
metadata.dc.publisher.course: Nutrição - Bacharelado - Coari
Citation: Data of OMS show that foodborne diseases are assessed as the biggest public health problem worldwide and the handlers referred to as the main contamination vehicles, as their participation reaches up to 26% of the contaminating sources (LUNDGREN, et al., 2009). Thus, this work aimed to analyze the hygienic-sanitary and physical-variable conditions in the area of manipulation of proteins of animal origin in natura, in a public market in the municipality of Coari-AM. They were analyzed as hygienic conditions and physical structure through a descriptive observatory field study, used as a tool, a Checklist prepared according to RDC nº 275/2002. An area of manipulation and commercialization of animal proteins in natura on the market is not in compliance with the resolution, as throughout the investigation there were several irregularities. It is known, however, that it is of fundamental importance to guarantee the quality of proteins in compliance with current legislation with regard to the correct handling of food. As a result, commercialized products will not become sources of infections transmitted by poorly handled and / or commercialized foods. In addition, it was observed that in the market researched there is a need for public policies aimed at health issues, in order for hygienic-sanitary and physical conditions to alter the researched location.
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
URI: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5811
metadata.dc.subject.controlado: Intoxicação alimentar
Segurança alimentar
Manipulação de alimentos
Proteína de origem animal
Carne in natura
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