Please use this identifier to cite or link to this item:
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/8417
metadata.dc.type: | Trabalho de Conclusão de Curso - Artigo |
Title: | A Olericultura no Estado do Amazonas |
metadata.dc.creator: | Nascimento, Janaína Alves de Araújo do |
metadata.dc.contributor.advisor1: | Cardoso, Arthur Antunes de Souza |
metadata.dc.contributor.advisor-co1: | Pena, Marcia Reis |
metadata.dc.contributor.referee1: | Ávila, Maiara de Souza Nunes |
metadata.dc.contributor.referee2: | Paes, Fernanda Guimarães |
metadata.dc.description.resumo: | Objetivou-se analisar a Olericultura no estado do Amazonas com base nos registros da assistência técnica local nos últimos dez anos. Para tanto, almejou-se verificar a produção de olerícolas no estado; comparar os dados de produção do IBGE com os da ATER pública local e identificar as localidades que solicitam a Assistência Técnica e Extensão Rural (ATER) pública local. A técnica para este estudo é bibliográfica e documental, sendo realizada a análise de dados da produção vegetal, disponibilizados pelo Instituto de Desenvolvimento Agropecuário e Florestal Sustentável do Estado do Amazonas (Idam) que compreendem o período de 2010 −2019 e de pesquisas em sites utilizando palavras-chave: olerícolas, hortaliças, Amazonas, Itacoatiara, produção agrícola. Para a análise de dados, bancos de dados foram elaborados em planilhas Excel. Foi verificado que o Estado do Amazonas cultiva cerca de 23 olerícolas, com destaque para: macaxeira (M. esculenta), couve (B. oleracea), cebolinha (A. schoenoprasum) e melancia (C. lanatus) e que 70,3% do público assistido é formado por agricultor familiar. A sub-região do Rio Negro/Solimões é a maior produtora obtendo 69,06%. O município de Itacoatiara cultivou cerca de 22 olerícolas; 58,31% do público assistido é constituído de agricultor familiar. A produção olerícola disponibilizada pelo Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE) por meio do Censo Agropecuário de 2017, registrou 18 cultivos, as mais produzidas foram: macaxeira (M. esculenta), melancia (C. lanatus) e pepino (C. sativus). Nesse sentido, o estudo da Olericultura no estado do Amazonas permite maior conhecimento dos cultivos no âmbito da assistência técnica na região. |
Abstract: | The objective was to analyze Olericulture in the state of Amazonas based on local technical assistance records over the last ten years. To this end, the aim was to verify vegetable production in the state; compare IBGE production data with that of the local public ATER and identify the locations that request local public Technical Assistance and Rural Extension (ATER). The technique for this study is bibliographic and documentary, with the analysis of plant production data made available by the Institute for Sustainable Agricultural and Forestry Development of the State of Amazonas (Idam) covering the period 2010 −2019 and research on websites using Keywords: vegetable crops, vegetables, Amazonas, Itacoatiara, agricultural production. For data analysis, databases were created in Excel spreadsheets. It was found that the State of Amazonas cultivates around 23 vegetable crops, with emphasis on: cassava (M. esculenta), cabbage (B. oleracea), chives (A. schoenoprasum) and watermelon (C. lanatus) and that 70.3% The audience attended is made up of family farmers. The Rio Negro/Solimões subregion is the largest producer, obtaining 69.06%. The municipality of Itacoatiara cultivated around 22 vegetable crops; 58.31% of the audience attended are family farmers. The vegetable production made available by the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE) through the 2017 Agricultural Census, recorded 18 crops, the most produced were: cassava (M. esculenta), watermelon (C. lanatus) and cucumber (C. sativus). In this sense, the study of Olericulture in the state of Amazonas allows greater knowledge of crops within the scope of technical assistance in the region. |
Keywords: | Olerícolas Vegetable crops Ater pública local Local public Ater Produção agrícola Agricultural production |
metadata.dc.subject.cnpq: | CIENCIAS EXATAS E DA TERRA |
metadata.dc.language: | por |
metadata.dc.publisher.country: | Brasil |
metadata.dc.publisher.department: | ICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara) |
metadata.dc.publisher.course: | Agronomia - Bacharelado - Itacoatiara |
metadata.dc.rights: | Acesso Aberto |
metadata.dc.rights.uri: | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
URI: | http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/8417 |
Appears in Collections: | Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação - Ciências Agrárias |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TCC_JanainaNascimento.pdf | 838,64 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.