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dc.contributor.advisor1Gondim, Perla Joana Souza-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9714615667032722pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Vaz, Marcos André Braz-
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4734503770986416pt_BR
dc.contributor.referee1SILVA JÚNIOR, DALTON D.-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/2899630436412803pt_BR
dc.contributor.referee2TONIN, JEFERSON-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/7102908640067390pt_BR
dc.creatorSouza, Wirlande Miranda de-
dc.date.accessioned2022-09-29T17:12:13Z-
dc.date.available2022-07-01-
dc.date.available2022-09-29T17:12:13Z-
dc.identifier.urihttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6345-
dc.description.abstractCoffee is of great importance to the Brazilian economy, being considered one of the most important crops, since Brazil is considered the largest producer and exporter in the world, being among the most prominent Brazilian commodities. The objective of this work was to evaluate the morphological and productive characteristics of different coffee cultivars (Coffea canephora P.) in a nursery in southern Amazonas. Six clones from the following coffee cultivars, BRS 3137, BRS 2357, BRS 2336, BRS 2314, BRS 2299 and BRS 1216, from cultivars developed by Embrapa Rondônia, were evaluated. Evaluating morphological characteristics of great importance in productivity, such as: plant height; diameter of the orthotropic branch, number of pairs of plagiotropic branches, length of the 1st plagiotropic branch and number of nodes of the 1st plagiotropic branch. The experimental unit used was randomized blocks with six treatments and ten replications. The cultivars BRS 3137, BRS 2299 and BRS 2314 showed morphological superiority to the other cultivars. The growth of the plagiotropic branch occurs in a similar way in most of the analyzed cultivars. The cultivar BRS 2357 had statistically lower averages than the other cultivars observed. For the evaluation of productivity, beans were collected in kg of coffee in the cherry stage. There is great productive potential among the six cultivars evaluated in the southern region of the Amazon. For yield potential, cultivars BRS 2336 and BRS 2299 stood out in production. The cultivars BRS 2357 and BRS 2314 showed the lowest yield potential.pt_BR
dc.description.resumoO cafeeiro apresenta grande importância para a economia brasileira, sendo considerada uma das culturas mais importante, uma vez que o Brasil é considerado o maior produtor e exportador mundial, estando entre as commodities brasileira de maior destaque. O objetivo deste trabalho foi avaliar as características morfológicas e produtivas de diferentes cultivares de cafeeiros (Coffea canephora P.) em um viveiro no Sul do Amazonas. Foram avaliados seis clones oriundos das seguintes cultivares de cafeeiros, BRS 3137, BRS 2357, BRS 2336, BRS 2314, BRS 2299 e BRS 1216, provenientes de cultivares desenvolvidos pela Embrapa Rondônia. Avaliando características morfológicas de grande importância na produtividade, como: altura das plantas; diâmetro do ramo ortotrópico, número de pares de ramos plagiotrópicos, comprimento do 1º ramo plagiotrópico e número de nós do 1º ramo plagiotrópico. A unidade experimental utilizada foi em blocos ao acaso com seis tratamentos e dez repetições. As cultivares BRS 3137, BRS 2299 e BRS 2314 apresentaram superioridade morfológica às demais cultivares. O crescimento do ramo plagiotrópico ocorre de forma semelhante na maioria das cultivares analisadas. A cultivar BRS 2357 obteve médias estatisticamente menores que as demais cultivares observadas. Para a avaliação da produtividade, foram coletados grãos em kg de café no estágio cereja. Observa-se grande potencial produtivo entre as seis cultivares avaliadas na região sul do amazonas. Para o potencial produtivo, as cultivares BRS 2336 e BRS 2299 se destacaram em produção. A cultivar BRS 2357 e BRS 2314 apresentaram o menor potencial produtivo.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentIEAA - Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente (Humaitá)pt_BR
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dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.uriAn error occurred getting the license - uri.*
dc.subjectCafeiculturapt_BR
dc.subjectNovas cultivarespt_BR
dc.subjectDesenvolvimento vegetativopt_BR
dc.subjectProdutividadept_BR
dc.subject.cnpqCIENCIAS AGRARIAS AGRONOMIA FITOTECNIA PRODUCAO DE MUDASpt_BR
dc.titleCaracterísticas morfológicas e produtivas de cultivares de cafeeiro (Coffea canephora P.) no município do Apuí, sul do Amazonaspt_BR
dc.title.alternativeMorphological and productive characteristics of coffee cultivars (Coffea canephora p.) In the municipality of Apuí, South Amazonaspt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dc.creator.affiliationUniversidade Federal do Amazonaspt_BR
dc.date.event2022-09-09-
dc.publisher.localpubHumaitápt_BR
dc.subject.controladoCafé - Brasilpt_BR
dc.subject.controladoTecnologia de alimentospt_BR
dc.contributor.referee1orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7738-4661pt_BR
dc.contributor.referee1orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7738-4661pt_BR
dc.contributor.referee2orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3410-7247pt_BR
dc.creator.affiliation-initUFAMpt_BR
dc.publisher.courseAgronomia - Bacharelado - Humaitápt_BR
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